Del 4: +1 i Science Village

Jonas reflekterar vidare i fjärde delen av bloggserien ”Mänsklighetens superkraft: Ett plus ett blir mer än två!”.
Här kan du läsa del 1, del 2 och del 3.


Det finns egentligen få platser som passar bättre än en forskarpark om man vill manifestera idén om att ett plus ett kan bli mer än två. Att utforska tankar och idéer som leder mänskligheten till nya insikter och kunskaper om vår värld, är ett uttryck för samarbete i nästintill filosofisk bemärkelse. Det blir ännu mer betydelsefullt när man samtidigt låter en hel park full av studenter, forskare, anställda i företag och offentlig sektor, utvecklas till en plats dit man inte bara kommer, utan där man även, för alltid, kommer ifrån. En plats som man, när man lämnar den, är så inspirerad av, med oväntade tankar, nya bekantskaper och banbrytande möjligheter, att man riktigt längtar efter att få dela med sig av upplevelsen.

Science Village är på väg att uppstå på en plats med rik historia. I den finns många anledningar och uppslag till att formulera dess framtid. Den bördiga jorden har försörjt människor i uppemot 6000 år. Arkeologiska fynd har visat fornlämningar efter gravsättningar, gårdar och för den tiden storskalig livsmedelsproduktion.

Bilden visar en rekonstruktion av hur landskapet vid Science Village kunde sett ut ca 3500 f. Kr.
Foto hämtat från www.sciencevillage.com

 

Maktcentrum låg under drygt 1000 år ca 10 km åt sydväst, i Uppåkra, men gårdarna på höjderna vid Brunnshög hade ett nära utbyte. När Lund grundades runt år 990 fick man en stark ställning som biskopssäte. I samband med reformationen på 1500-talet tappade man i status under några sekel, även om man faktiskt kunde stoltsera med eget universitet och dessutom var säte för landets regering mellan 1716-1718. Först på 1800-talet började det bli fart på utvecklingen igen, när järnvägen och den industriella revolutionen svepte genom Lund. 

Under 1900-talet har Lund utvecklats med flera forskningsförankrade industriföretag som Tetra Pak, Alfa Laval, Gambro och Ericsson. När Oatly nu väljer att etablera sitt globala forskningscenter i Science Village är det alltså bara 6000 år sedan platsen kring Science Village senast var världsledande inom livsmedelsforskning. Med ESS och Max IV kan vi analysera DNA från en 5.800 år gammal kornkärna för att låta ett plus ett bli mer än två när dagens forskning leder till nya livsmedel och banbrytande hälso- och klimateffekter.

Det gulmarkerade området visar centrala Science Village, där universitetet planerar att etablera verksamhet.
Foto: Perry Nordeng. Bild hämtat från www.lu.se.

 

 

 

Men hur kan vi låta 1+1>2 i en teknikpark som inte är byggd än? Även om Science Village har samma initialer som världens mest kända plats för banbrytande innovation, så har ekosystemet fortfarande en bit kvar innan det uppstår ur sin bördiga mylla. På pappret kunde förutsättningarna knappast vara bättre. Här finns två världsledande anläggningar för materialforskning som kan bidra till att lösa globala utmaningar, flera högt rankade universitet, multinationella företag och en rolig stad i en snabb region. Det är fantastiska resurser att bygga platser av. Men det behövs naturligtvis många aktörer och aktiviteter för att få ekosystemet och dess kultur att bli verklighet.

Som självutnämnd medborgare i Science Village kommer du dels att ha möjlighet att bidra. Genom att göra det lätt och billigt att testa nya idéer och format, blir fallhöjden inte så avskräckande. Du gör det tillräckligt bra för att få göra om det igen, men samtidigt inte bättre än att det också blir kul att förbättra.

Du kommer också att alltid ta något med dig. Något som du vill dela med dig av till världen och som du är beredd att återvända till för att få mer av. En känsla, en idé, en upplevelse, en atmosfär. Något som planterats i dig och som du för med dig ut i världen, var du än befinner dig.

Vi vet att ett medborgardrivet ekosystem är nyckeln till att förvandla investeringarna i Science Village till en levande plats. Vi har sett det hända på STUDIO i Malmö och vi ser det hända på Stadshallen och på The Loop i Lund redan innan byggnaderna har öppnat.

I The Loop och Science Village betyder 1+1>2 att det merskapande samarbetet alltid står i centrum, att det alltid finns plats för en till vid bordet eller i rummet. Till möten och event finns en stående inbjudan till ytterligare en kompetens, aktör eller utgångspunkt. I restaurangerna och konsertsalen får du chansen att tillbringa en lunch, konferens eller konsert med en gäst om du väljer det stående erbjudandet “+1”. Den extra stolen eller videoskärmen i mötesrummen är alltid öppen för en expert eller oväntad brukare på andra sidan jorden. På spårvagnarna ökar värdet av din egen biljett när du köper “+1” och tar någon med dig. I “Science Village +1” får du alltid få nånting mer. Det är en teknikpark with a twist! Det är det du berättar om när du kommer härifrån.

Visionsbild Science Village. Från förgrunden, i linje: ESS, Science Village, MAX IV, Centrala Brunnshög och Lund. Den röda linjen visar spårvägen. Här är bilden hämtad från.

Men den viktiga poängen är att alla som inspireras av idén och är med och skapar tillit till platsen, är välkomna att hitta på och testa sina format och idéer för hur framtidens forskning, och den värld som ska dra nytta av den, kan bli ännu mera +1.

 

 

Vilka idéer skulle du vilja testa i The Loop och Science Village?