Vi bjöd hit en cyborg

”We are an international organization that aims to help people become cyborgs (extend their senses by applying cybernetics to the organism); defend cyborg rights and promote cyborgism as an art movement.”
Så lyder Cyborg Foundations manifest. Organisationen grundades för fem år sedan av cyborgaktivisten Neil Harbisson och koreografen Moon Ribas för att pusha cyborg-utvecklingen framåt. Och det där låter ju rätt speciellt. Men vad innebär det?

Idag har vi helt nya möjligheter att bygga ut våra sinnen än för bara några år sedan. Neil Harbisson föddes färgblind, men kan numera faktiskt uppfatta långt fler färger än vi andra. Han har nämligen byggt in en antenn i sitt huvud som ger honom möjligheten att höra färger som ljud. Om några veckor kommer Neil till Sverige för att berätta om vad förvandlingen till cyborg har betytt för honom och hur den har fört honom närmare både naturen och djuren.

Vi tycker att det här är extremt spännande. Kika på hans fantastiska TEDTalk I Listen To Color här – och kolla in hela programmet till Lyssna den 24 november i Lund – en konferens där vi belyser ljudens betydelse i samhället från en mängd perspektiv och där vi samlar svenska och internationella experter till en heldag, fullmatad med oväntade och intressanta vinklar på vad ljuden betyder för vår vardag.
Konferensen är öppen för alla.