The Bridge Interviews #1: Näringsminister Mikael Damberg

”Om man ska få hållbarhet att hända måste ju någon ta ledningen” konstaterade Thomas Frostberg i ett samtal med näringsminister Mikael Damberg (S) om hållbart ledarskap, arrangerat av The Bridge Forum.
Samtalet kom att handla om vad Sverige kan göra för Saudiarabiens hållbarhetsarbete, hur Malmös företag kan stötta Rosengård – och hur regeringens mångmiljonsatsning på social innovation ska gå till.

– Fattar du storheten med Skåne, Köpenhamn och Öresund?
– Ja! Jag fattar definitivt storheten.
– Okej. Då är det bara att leverera.

Ett drygt hundratal åhörare hade samlats till premiären av The Bridge Interviews – ett nytt samtalsformat om hållbart ledarskap, lett av ekonomi- och hållbarhetsjournalisten Thomas Frostberg på Studio i Malmö.
Dagens gäst, näringsminister Mikael Damberg (S), klarade det inledande Skånetestet och slog sig senare ner i heta stolen.

– Men först: alla stora artister har ett förband, sa Frostberg och bjöd upp Jonas Michanek, entreprenör och förtroendevald hos Socialdemokraterna i Malmö, och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S).

Stjernfeldt-Jammeh fick ge sin syn på vad det innebär att en företagare som Michanek går in i politiken.
– Jag tänker att det är otroligt värdefullt. Det handlar om att få in många olika perspektiv.
Malmö lyfts ofta fram på internationell nivå som ett föredöme för sitt arbete med FN:s globala hållbarhetsmål. Hur kommer det sig?, undrade Thomas Frostberg.
– Det är lokal implementering som måste in för att målen ska nås, svarade Stjernfeldt-Jammeh och lade till att Malmö var första kommun att också anta FN-agendan lokalt.

Så varför är en näringsminister på scen 2017 och pratar hållbart ledarskap? frågade Frostberg när Mikael Damberg satt sig ner.
– Vi kommer aldrig att klara vår tids stora hållbarhetsfrågor utan näringslivet, blev Dambergs svar.
Företagen har en central roll i Agenda 2030-arbetet, konstaterade han. Målen handlar om mer än klimat – nämligen också social hållbarhet.
Mikael Damberg ser utmaningarna med alla nyanlända och lyfte det svenska näringslivets ”fyrkantighet” och menade att företag behöver se över sina kravprofiler vid rekrytering.

Vad spelar det för roll om politiker engagerar sig i hållbarhet? undrade Frostberg.
– Ledarskap är helt avgörande för hållbarhetsfrågorna, svarade Damberg och pratade om hur han sprider det svenska hållbarhetsarbetet internationellt.
Staten och kapitlet sitter alltså i samma båt, summerade Frostberg.
– Vi har olika roller men om vi är tio miljoner människor måste vi fatta att vår komparativa fördel är vår litenhet och snabbhet. Om vi ska splitta ut allt i Sverige är vi ju ingenting, fastställde Damberg.

Samtalet fortsatte att blicka ut mot omvärlden – med en diskussion om betydelsen av svenska ingångar till Vita huset och vad Donald Trump har inneburit för svenska företags hållbarhetsprofiler.
– Inte mycket än så länge. Att han väljer att gå sin egen väg, mot amerikanska näringslivsintressen, gör inte att städer slutar titta på elbussar.

Ur en svart tygpåse drog Thomas Frostberg upp en hög med böcker från hemmabiblioteket. Titlarna fick utgöra underlag för det fortsatta samtalet.

Percy Barneviks ”Jag vill förändra världen”:
– Allt fler drivs av en passion att företagsidén ska påverka samhället i positiv riktning, kommenterade Damberg.
Nästa bok: Tove Lifvendahls ”I rörelse: möten i Rosengård 10 år senare”.
– En del av de framgångsrika företagen är väldigt engagerade i regnskogar och hållbarhet i Afrika, men hemma i Rosengård då?
Frostberg efterlyste incitament för företagens engagemang på hemmaplan.
– Jag brukar alltid höra att innovation uppstår när perspektiv möts. Här finns en enorm potential, inte minst i Malmö. Men då får man göra sin hemläxa.
Så var är balanspunkten, vilket ansvar har näringslivet för samhällsutvecklingen? undrade Frostberg.
– Vi fattar att vi måste jobba hårt från vår utgångspunkt, men man ska inte underskatta att första jobbet är väldigt inkluderande – där har näringslivet en naturlig roll att spela, svarade Damberg.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har tidigare talat om en satsning om 150 miljoner kronor från regeringen på social innovation.
”En dold hemlighet” menade Thomas Frostberg. Det handlar om tre områden, kontrade näringsministern.
Stöd till kompetensutveckling för sociala entreprenörer och stöd för att kunna mäta resultat är två av dem, berättade Mikael Damberg och tog Sveriges första sociala utfallskontrakt i Norrköping som exempel. Det viktigaste området: att få rätt på finansieringen.
– Det finns så många bra kortsiktiga projekt som funkar, men som efter kort tids finansiering försvinner.
Samtalet gick mot slutet över till att handla om jämställdhet och kvinnosyn. ”Det griper tag i mig som man”, sa Damberg om den senaste tidens metoo-kampanjer och tryckte på sin stolthet över att debatten har tagit stor plats i Sverige, till skillnad från i exempelvis USA.

Apropå hållbarhet och jämställdhet i globala sammanhang, så var Mikael Damberg den som förra hösten skickades till Saudiarabien för att reparera relationerna efter en diplomatisk kris, som påstods skada svenska företags exportmöjligheter till landet.
Hur går det ihop med svenska värderingar, att göra affärer i Saudiarabien?
– Klart att Sverige kan jobba med hållbarhetsfrågor och jämställdhet i Saudi, men det kommer inte att ändra regimen, svarade Damberg och fortsatte:
– Men vi kanske kan vara på plats, vara kritiska och säga vad vi tycker, och också bygga en relation.

Till sist drog Thomas Frostberg fram den svenske fotografen Johan Bävmans bok ”Swedish dads” som lyfter fram svensk föräldraledighet. ”Är det en exportframgång?” undrade Frostberg.
– Det är en självklar sak att visa när Sverige rekryterar talang internationellt, blev Mikael Dambergs direkta svar. Han tryckte på det säljargumentet som Swedish dads lyfter fram:
– Vi tar vara på både män och kvinnor.

Text: Maria Widehed