Rapport från Näringslivsuppropet till stöd för Ukraina


Idag genomförde vi Näringslivsuppropet till stöd för Ukraina på STUDIO Meetingpoint i Malmö.
Med oss fanns representanter från Barnfonden, Individuell Människohjälp, Rädda Barnen, Civil Rights Defenders och Stadsmissionen Skåne.
På plats fysiskt i Malmö och på Zoom fanns ungefär 100 representanter från det skånska näringslivet.

Vi arrangerade träffen för att se hur näringslivet på bästa sätt kan hjälpa i den humanitära kris som just nu bara eskalerar. Den korta sammanfattningen är att vi behöver tänka i två perspektiv:

• Ett akutperspektiv, där det just nu framförallt behövs ekonomisk hjälp till de organisationer som kan göra verklig skillnad.
Medskick här är att strukturerade och professionella insatser från organisationer som har kunskap och vana och kontaktnät gör den största skillnaden. Att som näringsliv just nu skänka pengar till Barnfonden, Individuell Människohjälp, Rädda Barnen, Civil Rights Defenders och Stadsmissionen är något av det viktigaste man kan göra i stunden. 

• Ett långsiktigt perspektiv, där det både handlar om hur vi under längre tid kan bidra till att stötta demokratirörelser och demokratiaktivister (som exempelvis just nu i Ryssland är utsatta för extremt hårt tryck) samt fri journalistik – och hur vi både omedelbart och långsiktigt kan hjälpa den enormt stora flyktingvåg som redan har börjat anlända till Sverige.
Här finns det också akuta behov. Stadsmissionen behöver mat, kläder och skor och volontärer och rustar just nu för en situation där väldigt många människor mycket snart kommer att anlända till Sverige. 

Stadsmissionen, liksom övriga organisationer som var med under uppropet välkomnar samarbete med näringslivet. Just nu är det stora och brinnande behovet pengar, men i en snar förlängning finns det mängder med saker som näringslivet kan bidra med, som kompetens, idéer, teknik eller kunskap om hur man växlar upp projekt eller snabbar upp arbetet.

Stadsmissionens volontärsverksamhet är ett bra exempel på hur man kan engagera sig lokalt: det är alltså fullt möjligt att som företag bidra med att låta delar av personalen utbilda sig till volontärer och ägna viss arbetstid åt att bidra med handfast arbete, som till exempel matutskänkning. 

Vi har listat vad alla närvarande organisationer arbetar med akut just nu i vår Miro-board – och vilka behov de har kopplat till just detta arbete.
Ni hittar den här.

Sprid gärna Miro-länken till andra inom näringslivet som kan bidra! Alla kontaktuppgifter, inklusive kontouppgifter för den som vill stötta ekonomiskt finns i Miro-boarden. 

Fundera över vilken hjälporganisation ni vill stötta, gå in och kika vilka behov den organisationen har – och se sedan hur ni kan bidra på bäst sätt.

Och kom ihåg – alla kan hjälpa, alla kan göra något. När det gäller pengar är detta också sant. Civil Rights Defenders uttryckte det så här: ”10 000 kronor just nu kan räcka för att rädda liv”. 

Vi kommer att fortsätta att arbete med Näringslivsuppropet och återkommer om nästa steg för att se hur vi kan hjälpa på bäst sätt.
Vi vill tacka alla deltagande aktörer, från hjälporganisationer till näringslivet som var med och lyssnade och diskuterade.