#iställetföralmedalen: Jobb och hälsa!

Vilken första dag!
Vi startade #iställetföralmedalen eftersom vi inte ville att samhällsdebatten skulle tystna under ett år när den behövs som mest. Gensvaret blev enormt – och nu är vi igång med en hel veckas direktsänd samhällsdebatt, med två spår varje dag, mer än 50 programpunkter och över 200 medverkande. Se vårt fotoalbum på Facebook!

Vi inledde dagen med vår Framtidssoffa, där Anna Braun varje dag möter ledande politiker från olika orter i Sverige. Först ut var Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda, som berättade om stadens framtidsvisioner och utmaningar.
Haparanda och Torneå (Finland) har i praktiken vuxit samman, så att de kan ses som en ort med cirka 22 000 invånare.
De stängda gränserna som en följd av coronakrisen har självklart inneburit en enorm påfrestning.


– Folk här har familj och släkt på båda sidor av gränsen. Eller så har man djur på andra sidan gränsen. Eller så har man fastigheter på andra sidan gränsen. Det här har varit enormt påfrestande för befolkningen.
– 10 procent av kommunens anställda bor i Torneå men jobbar alltså i Haparanda. Här har vi fått jobba väldigt hårt för att de ska kunna komma till sina arbeten. Så detta har inneburit väldigt stora inskränkningar för oss – långt mer än att bara hålla fysisk distans och tvätta händerna.
Se samtalet med Sven Tornberg här.

SVT Skåne var på plats idag och gjorde en intervju med Yasemin Arhan Modéer, som kan ses här.

En hel del har precis som SVT ställt frågan om hur mänga som tittar. Som ett sätt att mäta resultat.
Vi menar att det är lite feltänkt. Resultatet av en samhällsdiskussion är tankar och kunskap och det som spelar någon roll är vad dessa används till, det vill säga själva utkomsten.
Vi är hur som helst supernöjda med våra siffror från första dagen, någonstans runt 50 personer i snitt har sett sändningarna – en siffra som dessutom snabbt ökar i takt med att folk nu tittar på inslagen i efterhand.
Under ”vanliga” Almedalen är det ganska vanligt att seminarier samlar 20-30 personer. Men då är det bara de personer som lyckats ta sig till Gotland (och haft råd att göra det). Vi hoppas naturligtvis att alla samhällsdebatter från och med nu blir livesända och möjliga för så många fler att ta del av. Både medan de pågår och efteråt. Tillsammans kan vi se till att bredda debatten, släppa in fler i den, göra den mer demokratisk och nå så mycket längre. 

Under måndagen hade vi två innehållsspår: jobb och hälsa, med massor av spännande och intressanta diskussioner. Du kan se alla i efterhand här.

Bild: Maria Gomez och Paul Franks, Lunds universitet (When citizens engage in public health research)

Några av de saker vi tar med oss från dagen är: 

• Prognosen är att vi under 2020 kommer hamna på 15% arbetslöshet för unga mellan 18-24. I Malmö är siffran just nu 16%. (Ungas väg in på arbetsmarknaden – se här.)
• Det finns goda exempel på kompetensväxling i coronatider. Hör om tryckeriet som svängde om, anställde 180 personer och nu tillverkar visirer till sjukvården. (Kompetensväxling i coronatider – se här.)
• 5 295 personer har varslats i Skåne sedan januari. Vi måste snabbt få till utbildning, samarbeten och fler företag som ställer om. (Hur ska vi klara av kompetensförsörjningen efter coronakrisen? – se här.)
• 25 procent av företagen misslyckas med sina rekryteringar. (Hur skapar vi förutsättningar för långsiktiga relationer mellan skola och arbetsliv? – se här.)
• Utrikesfödda kvinnor är oftare egenföretagare än inrikesfödda. Bland de åtgärder som behövs för att främja deras företagande märks långsiktiga stödinsatser under hela företagsprocessen, fler professionella och personliga nätverk, strukturerade mentorskapsprogram och fler förebilder, samt tillgång till kapital och finansiering. Och att underlätta regelverket för företagare i allmänhet. 30% av alla som startar företag gör det för att de inte kommer in på arbetsmarknaden. (Framtiden chefer – Göran 57 eller Fatime 23? – se här.)
• Den här våren har visat att vi kan göra saker som vi tidigare inte trodde var möjliga. Till exempel att skaka fram nya lagar under en helg. Vi kan om vi vill! Vad innebär det för framtiden? (Oheliga allianser – så löser vi samhällsutmaningar – se här.)
• Vaccinationen mot corona kommer dröja. Det kommer att ta lång tid innan samhället är tillbaka i det läge vi en gång var. (Corona på riktigt – länk kommer imorgon, tisdag.)
• Bolag lägger konkurrensen åt sidan och går samman för att bidra till att lösa coronakrisen. (Vad händer i svensk virusforskning – se här.)
• Coronaappen från Lunds universitet visar utvecklingen och virusspridningen innan den når fram till sjukhusen och myndigheterna. (When citizens engage in public health research – se här.)

Välkomna imorgon tisdag! Vi startar sändningarna klockan 08.15. Våra ämnen är då klimat och hållbarhet, samt stadsutveckling!
Du ser allt live på vår sajt!