#iställetföralmedalen – ekonomi och återhämtning efter corona

Sista dagen!
Vi var fortfarande glada över erkännandet där Dagens Opinion utsåg oss till Innovativast i Almedalen 2020 och superpeppade inför våra två avslutande ämnen Ekonomi och Återhämtning efter coronakrisen. 

Bild: Hela teamet från Altitude Meetings

I Framtidssoffan gästades Anna Braun av Philip Sandberg (L), kommunstyrelseordförande i Lund. Filip kallar Lund för staden där medeltiden möter framtiden – på grund av dess gamla anor men också stora framtidsdrömmar. En av drömmarna är ett framtida nobelpris från Lund.
Enligt Filip behöver Lund stå upp för jämställdhet, frihandel och rätten att älska den man vill.
– Lund ska även var ledande i klimatomställningen, där vi jobbar mot klimatneutralitet. Vi vill gå länge än Parisavtalen! Vi har ambitiösa klimatmål och går före både stat och regioner i Europa.

Filip berättade om Brunnshög – ett nytt område där 40 000 människor kommer bo och arbeta. Brunnshög är ett kluster av kunskap och engagemang – där även klimatfrågan är av största vikt.
Visionen och drömmen om Lund är att staden blir Europas Silicon Valley. Filip drömmer även om minskad polarisering, om klyftorna fortsätter öka och om inte människor vågar drömma – för då hamnar vi fel.
Se den sista Framtidssoffan här!

I medierna i övrigt har Sydsvenskan har bevakat Öresundsdiskussionerna och Norra Skåne har skrivit om vårt intitiativ i allmänhet:
”Det finns alternativa möjligheter och föredömligt nog har det malmöbaserade företaget Altitude Meetings tagit till nya metoder. De arrangerar möten och diskussioner kring olika teman under hela veckan, men digitalt och kostnadsfritt. I stället för att de politiska partierna har varsin dag upplåter Altitude Meetings dagarna åt olika teman under namnet #iställetföralmedalen.
Man kan välja att koppla upp sig i realtid eller se diskussionerna senare. Man missar förstås det informella pratet och de spontana mötena som är fördelen med Almedalsveckan, men det är gott nog att samhällsviktiga frågor lyfts fram på ett intressant sätt.
Coronakrisen har medfört påtvingade förändringar inom arbetsliv och politik. Det demokratiska arbetet behöver utvecklas och då kan det digitala mötet vara väl så bra. Då kan alla som önskar vara med och inte bara de som har råd att åka till och bo i Visby under Almedalsveckan.”

Och detta är ju precis anledningen till att vi drog igång #iställetföralmedalen. 

Du ser vårt fotoalbum från avslutande dagen här.
Du kan se alla våra sessioner om Ekonomi och Återhämtning efter coronakrisen här. 

Några av de saker vi med oss från dagen är:

Återhämtning efter coronakrisen
• Nationalekonomer debatterar fortfarande om betydelsen av The New Deal för snart 100 år sedan. Hur kan vi rimligen tro att coronakommissionen som tillsätts nu ska komma fram till några slutsatser? (Smittsamma felslut om pandemin – Livepodd! Se här!)
• Kriser föder innovationer! Det finns hopp framåt! (Innovation och kriser: då och nu. Se här.)

Ekonomi
• För många skräckberättelser gör människor avtrubbade. (Pandemin – broms eller katalysator för en ny hållbar ekonomi? Se här.)
• För att en investering ska anses vara impact ska den bidra med en lösning på ett prioriterat och angeläget problem för målgrupp och samhälle. (Vad är impact investing och hur skiljer det sig från hållbara och ansvarsfulla investeringar? Se här.)
• Vi behöver mer visionärt tänkande, vi behöver vara mer anpassningsbara, vi behöver mod och uthållighet. (Tankar för 2020 – Om komplexitet, dualitet, makt och härlighet. Se här.)

Vår egen sammanfattning från HELA veckan hittar du här – missa inte den!

Och kom ihåg: det viktiga är vilken action som händer efter diskussionerna och efter våra möten.
Tillsammans kan vi skapa ett bättre samhälle och det är nu – efter alla diskussioner – som vi går vidare.

Tack för den här veckan!
/Altitude Meetings-teamet