#iställetföralmedalen – demokrati och barnrätt

Fjärde dagen! Och så roligt vi har det!
Idag utsågs vi av Dagens Opinion till innovativast i Almedalen 2020!
Motivering:
”Altitude meetings – för att med #Iställetföralmedalen ha vågat skapa en virtuell och interagerande version av Almedalen där alla är inbjudna till torgmöte och Almedalens enda digitala rosémingel.”
Hurra! säger vi och firar lite ikväll!

Torsdagens teman var Demokrati och Barnrättsfrågor. I Framtidssoffan gästades Anna Braun av Axel Josefson (M), kommunstyrelseordförande i Göteborg. Han berättade om hur han började fundera över staden Göteborg när han insåg att ingen av hans kompisar var intresserade av att flytta ”hem” igen efter studierna i Lund.
Detta i kombination med att han helt enkelt tröttnade på att bara sitta hemma och tycka saker istället för att agera gjorde att han blev politiskt aktiv.
Axel Josefson berättade hur krisen faktiskt har taggat honom till att jobba extra hårt.
– Jag gillar att kavla upp ärmarna och ta tag i konkreta problem och en svår situation.
Axel pratade också om det utmanande parlamentariska läget i Göteborg, där man, på grund av coronapandemin, inledde ett samarbete med S för att få majoritet och stöd att genomföra nödvändiga åtgärder under krisen.
Axel Josefson poängterade vikten av att våga hålla fast vid investeringsplaner och utbyggnaden av såväl infrastruktur som bostäder, trots krisen som drabbat hela landet.
– Det är jätteviktigt att vi inte bromsar upp.
Se videon från Framtidssoffan här!

 


Och Kvällsposten publicerade sin bevakning av gårdagens sessioner om Öresundsregionen.

Idag har våra ämnen varit demokrati och barnrätt – två av Altitudes Meetings hjärteämnen.
Se vårt fotoalbum från dagens sessioner här.
Det här är några av de saker vi tog med oss från dagen:

Demokrati
• Fredliga demonstrationer är ett effektivt medel för att slå vakt om demokrati som hotas. (Nedmonteringen av demokratin – se här!)
• Macron 2018: ”Utan förnuft, utan sanning, har vi ingen verklig demokrati eftersom demokratin handlar om korrekta val och rationella beslut”. (Är hot mot sanningen också hot mot demokratin? Se här!)
• 59 % tror att deras barn kommer få det sämre än vad de själva har det. SD-väljare är mest pessimistiska. (Ledarskap påverkar demokratin – om vad som krävs för att skapa framtidstro idag. Se här!)
• Ju mörkare din hy är, desto mer diskriminerad blir du. (Racism: Is Europe any better? Se här!)
• Trump använder så kallade ”maktlögner” som ett medel. Med maktlögner är inte syftet att argumentera – utan demonstrera att man har makt. (Med lögnen som vapen – om Trumps USA. Se här!)
• Enigheten i kommunpolitiken har varit större än vanligt framförallt kring ekonomi och budgetarbetet. (Det politiska samtalet i coronans tid – se här!)

Barnrättsfrågor: 
• En undersökning av Friends visar att 40% anser att de ökat sitt digitala användande under corona. 40% anser att de blivit utsatta för mobbing, kränkning, hat och hot under året. För 15% har mobbningen och kränkningarna ökat under corona.
(Barns utsatthet på nätet – se här!)
• Sire Fastigheter har startat initiativet ”Stay for Change” som är en tjänst som syftar till att minska barns ekonomiska och sociala utanförskap. Tjänsten erbjuds till hotell som i sin tur kan erbjuda gäster och kunder att stödja lokal social hållbarhet genom att boka hotellvistelser direkt på hotellens hemsida istället för diverse bokningssidor. Delar av den ökade marginalintäkten används för att subventionera boende för hemlösa barnfamiljer. (Hur kan barnfamiljer fortfarande hamna i hemlöshet i ett av världens rikaste länder? Se här!)
• Risken att barn hamnar i kläm och berövas sina rättigheter till trygghet och skydd ökar i kriser. Under seminariet fick vi höra vittnesmål från olika delar av världen kring hur situationen ser ut för barn.Vittnesmål från Malmö: ”Jag och mina yngre syskon kanske behöver jobba för att kompensera för pengarna mina föräldrar går miste om nu när de har förlorat jobbet”. (Offrar vi barns trygghet för vår egen? Se här!)