Samtidspodden – avsnitt 2!

Varför har kreativiteten avtagit under höstens coronakris och vad blir konsekvenserna?
Dessutom: halvstatliga minPension vill låta oss veta om våra pengar placeras i hållbara verksamheter. Eller vill de verkligen det? Hör om märkligheterna bakom kulisserna!
Vi pratar också om årets märkligaste kulturutspel, varför årets Augustpris spelar roll och gullar oss över världens sötaste uggla.
Välkommen till Samtidspoddens andra avsnitt – med Yasemin Arhan Modéer och Anders Mildner.
Lyssna här!

Första avsnittet av Samtidspodden!

Välkommen att lyssna till vårt första avsnitt av Samtidspodden!
Vi kommer att ta upp viktiga samhällsfrågor och särskilt inrikta oss på hållbarhets-, kultur- och demokratifrågor, samt hur vi skapar ett mer inkluderande samhälle.
I första avsnittet: Hur svårt kan det egentligen vara att betala tillbaka krisstöd till staten? Spoiler: det är nästan omöjligt! Hör om vad som händer när man försöker.
Men också veckans medieflöde – om hur subventionerna till fossilbranscherna ökar, om vad senaste säsongen av The Crown lär oss om Margaret Thatcher och om hur stelbenta system drabbar ensamkommande.Och varför man alltid ska vara Dolly Parton om man kan vara Dolly Parton.

Lyssna här!

Allt du behöver veta om hybridmöten!

Hybridmöten är framtidens mötesform!

Men vad är ett hybridmöte? Och hur fungerar det?
Ett hybridmöte är en blandvariant mellan ett digitalt och ett fysiskt möte, det vill säga ett möte med deltagare/talare både på plats fysiskt men även uppkopplade digitalt. För att få ut så mycket som möjligt av mötet behöver både den fysiska och den uppkopplade publiken kunna komma till tals. Det räcker alltså inte att ha ett fysiskt möte som samtidigt sänds ut digitalt. Det är viktigt att båda publikerna kan interagera med varandra!

Ladda ner vårt whitepaper om hybridmöten här eller lyssna på podden Digitalsamtal, där Anders Thoresson och Anders Mildner pratar om hur mötesbranschen utvecklas och vad digitaliseringen av den innebär!

Missa heller inte vår korta videoserie!
I tre klipp berättar Anders Mildner om mötenas historia, vad coronakrisen lärde oss om videomöten och om vad som står vägen för mänsklig närvaro i en digital värld.


I del ett går vi från de allra första mötena i människans historia till 1800-talets dröm om video – och får reda på vad detta egentligen säger om vår tid.

I del två berättar vi om vilka nya krav som ställs på dig som ska arrangera ett digitalt möte och om hur coronakrisen har förändrat oss som människor och vår syn på teknik.

I del tre går vi in på hybridmöten i praktiken. Hur gör man och hur bör man tänka?

 

 

Hybridmöten – nytt whitepaper!

Coronakrisen har ändrat sättet vi möts på. Från och med nu kommer vi att mixa fysiska och digitala möten i mycket högre grad.
Hybridmöten är framtiden – men också svaret på hur du under hösten 2020 kan anordna möten som följer myndigheternas rekommendationer.
Ladda ner vårt nya whitepaper om hybridmöten här!

På vår LinkedIn hittar du en mini-serie om hybridmöten, tre intressanta småfilmer med Anders Mildner!

#iställetföralmedalen – ekonomi och återhämtning efter corona

Sista dagen!
Vi var fortfarande glada över erkännandet där Dagens Opinion utsåg oss till Innovativast i Almedalen 2020 och superpeppade inför våra två avslutande ämnen Ekonomi och Återhämtning efter coronakrisen. 

Bild: Hela teamet från Altitude Meetings

I Framtidssoffan gästades Anna Braun av Philip Sandberg (L), kommunstyrelseordförande i Lund. Filip kallar Lund för staden där medeltiden möter framtiden – på grund av dess gamla anor men också stora framtidsdrömmar. En av drömmarna är ett framtida nobelpris från Lund.
Enligt Filip behöver Lund stå upp för jämställdhet, frihandel och rätten att älska den man vill.
– Lund ska även var ledande i klimatomställningen, där vi jobbar mot klimatneutralitet. Vi vill gå länge än Parisavtalen! Vi har ambitiösa klimatmål och går före både stat och regioner i Europa.

Filip berättade om Brunnshög – ett nytt område där 40 000 människor kommer bo och arbeta. Brunnshög är ett kluster av kunskap och engagemang – där även klimatfrågan är av största vikt.
Visionen och drömmen om Lund är att staden blir Europas Silicon Valley. Filip drömmer även om minskad polarisering, om klyftorna fortsätter öka och om inte människor vågar drömma – för då hamnar vi fel.
Se den sista Framtidssoffan här!

I medierna i övrigt har Sydsvenskan har bevakat Öresundsdiskussionerna och Norra Skåne har skrivit om vårt intitiativ i allmänhet:
”Det finns alternativa möjligheter och föredömligt nog har det malmöbaserade företaget Altitude Meetings tagit till nya metoder. De arrangerar möten och diskussioner kring olika teman under hela veckan, men digitalt och kostnadsfritt. I stället för att de politiska partierna har varsin dag upplåter Altitude Meetings dagarna åt olika teman under namnet #iställetföralmedalen.
Man kan välja att koppla upp sig i realtid eller se diskussionerna senare. Man missar förstås det informella pratet och de spontana mötena som är fördelen med Almedalsveckan, men det är gott nog att samhällsviktiga frågor lyfts fram på ett intressant sätt.
Coronakrisen har medfört påtvingade förändringar inom arbetsliv och politik. Det demokratiska arbetet behöver utvecklas och då kan det digitala mötet vara väl så bra. Då kan alla som önskar vara med och inte bara de som har råd att åka till och bo i Visby under Almedalsveckan.”

Och detta är ju precis anledningen till att vi drog igång #iställetföralmedalen. 

Du ser vårt fotoalbum från avslutande dagen här.
Du kan se alla våra sessioner om Ekonomi och Återhämtning efter coronakrisen här. 

Några av de saker vi med oss från dagen är:

Återhämtning efter coronakrisen
• Nationalekonomer debatterar fortfarande om betydelsen av The New Deal för snart 100 år sedan. Hur kan vi rimligen tro att coronakommissionen som tillsätts nu ska komma fram till några slutsatser? (Smittsamma felslut om pandemin – Livepodd! Se här!)
• Kriser föder innovationer! Det finns hopp framåt! (Innovation och kriser: då och nu. Se här.)

Ekonomi
• För många skräckberättelser gör människor avtrubbade. (Pandemin – broms eller katalysator för en ny hållbar ekonomi? Se här.)
• För att en investering ska anses vara impact ska den bidra med en lösning på ett prioriterat och angeläget problem för målgrupp och samhälle. (Vad är impact investing och hur skiljer det sig från hållbara och ansvarsfulla investeringar? Se här.)
• Vi behöver mer visionärt tänkande, vi behöver vara mer anpassningsbara, vi behöver mod och uthållighet. (Tankar för 2020 – Om komplexitet, dualitet, makt och härlighet. Se här.)

Vår egen sammanfattning från HELA veckan hittar du här – missa inte den!

Och kom ihåg: det viktiga är vilken action som händer efter diskussionerna och efter våra möten.
Tillsammans kan vi skapa ett bättre samhälle och det är nu – efter alla diskussioner – som vi går vidare.

Tack för den här veckan!
/Altitude Meetings-teamet

#iställetföralmedalen – demokrati och barnrätt

Fjärde dagen! Och så roligt vi har det!
Idag utsågs vi av Dagens Opinion till innovativast i Almedalen 2020!
Motivering:
”Altitude meetings – för att med #Iställetföralmedalen ha vågat skapa en virtuell och interagerande version av Almedalen där alla är inbjudna till torgmöte och Almedalens enda digitala rosémingel.”
Hurra! säger vi och firar lite ikväll!

Torsdagens teman var Demokrati och Barnrättsfrågor. I Framtidssoffan gästades Anna Braun av Axel Josefson (M), kommunstyrelseordförande i Göteborg. Han berättade om hur han började fundera över staden Göteborg när han insåg att ingen av hans kompisar var intresserade av att flytta ”hem” igen efter studierna i Lund.
Detta i kombination med att han helt enkelt tröttnade på att bara sitta hemma och tycka saker istället för att agera gjorde att han blev politiskt aktiv.
Axel Josefson berättade hur krisen faktiskt har taggat honom till att jobba extra hårt.
– Jag gillar att kavla upp ärmarna och ta tag i konkreta problem och en svår situation.
Axel pratade också om det utmanande parlamentariska läget i Göteborg, där man, på grund av coronapandemin, inledde ett samarbete med S för att få majoritet och stöd att genomföra nödvändiga åtgärder under krisen.
Axel Josefson poängterade vikten av att våga hålla fast vid investeringsplaner och utbyggnaden av såväl infrastruktur som bostäder, trots krisen som drabbat hela landet.
– Det är jätteviktigt att vi inte bromsar upp.
Se videon från Framtidssoffan här!

 


Och Kvällsposten publicerade sin bevakning av gårdagens sessioner om Öresundsregionen.

Idag har våra ämnen varit demokrati och barnrätt – två av Altitudes Meetings hjärteämnen.
Se vårt fotoalbum från dagens sessioner här.
Det här är några av de saker vi tog med oss från dagen:

Demokrati
• Fredliga demonstrationer är ett effektivt medel för att slå vakt om demokrati som hotas. (Nedmonteringen av demokratin – se här!)
• Macron 2018: ”Utan förnuft, utan sanning, har vi ingen verklig demokrati eftersom demokratin handlar om korrekta val och rationella beslut”. (Är hot mot sanningen också hot mot demokratin? Se här!)
• 59 % tror att deras barn kommer få det sämre än vad de själva har det. SD-väljare är mest pessimistiska. (Ledarskap påverkar demokratin – om vad som krävs för att skapa framtidstro idag. Se här!)
• Ju mörkare din hy är, desto mer diskriminerad blir du. (Racism: Is Europe any better? Se här!)
• Trump använder så kallade ”maktlögner” som ett medel. Med maktlögner är inte syftet att argumentera – utan demonstrera att man har makt. (Med lögnen som vapen – om Trumps USA. Se här!)
• Enigheten i kommunpolitiken har varit större än vanligt framförallt kring ekonomi och budgetarbetet. (Det politiska samtalet i coronans tid – se här!)

Barnrättsfrågor: 
• En undersökning av Friends visar att 40% anser att de ökat sitt digitala användande under corona. 40% anser att de blivit utsatta för mobbing, kränkning, hat och hot under året. För 15% har mobbningen och kränkningarna ökat under corona.
(Barns utsatthet på nätet – se här!)
• Sire Fastigheter har startat initiativet ”Stay for Change” som är en tjänst som syftar till att minska barns ekonomiska och sociala utanförskap. Tjänsten erbjuds till hotell som i sin tur kan erbjuda gäster och kunder att stödja lokal social hållbarhet genom att boka hotellvistelser direkt på hotellens hemsida istället för diverse bokningssidor. Delar av den ökade marginalintäkten används för att subventionera boende för hemlösa barnfamiljer. (Hur kan barnfamiljer fortfarande hamna i hemlöshet i ett av världens rikaste länder? Se här!)
• Risken att barn hamnar i kläm och berövas sina rättigheter till trygghet och skydd ökar i kriser. Under seminariet fick vi höra vittnesmål från olika delar av världen kring hur situationen ser ut för barn.Vittnesmål från Malmö: ”Jag och mina yngre syskon kanske behöver jobba för att kompensera för pengarna mina föräldrar går miste om nu när de har förlorat jobbet”. (Offrar vi barns trygghet för vår egen? Se här!)

#iställetföralmedalen – Mobilitet och hållbara material

Dag tre startade med att att vi gjorde ännu en morgonutflykt till andra delar av landet. Första dagen var vi i högst upp, i Haparanda, andra längts ned, i Malmö, och idag landade vi mitt i Sverige – i Östersund, där kommunfullmäktiges ordförande Bosse Svensson berättade om sina visioner inför framtiden.
Bosse Svensson pratade också en hel del om den närhet till medborgarna som en kommunpolitiker har och gav en målande beskrivning av Östersunds ambitioner framåt – att vara ett skyltfönster för hjärta och tolerans mot omvärlden, där hållbarhetsperspektivet ständigt är närvarande.

Vi fick också en inblick i Östersunds problem, där ambitionerna att gå mot hållbarhet och fossilfrihet krockar när staten inte levererar. Exempelvis när järnvägen inte klarar av att flytta godstrafiken till rälsburna transporter. Det går färre tåg till Stockholm idag än för fem år sedan.
Bosse Svensson tog upp om Green Flyway  – ett projekt som handlar om att skapa eldrivet regionalflyg.
– Vi vill bli en testarena för detta i Sverige.
Bosse Svensson berättade också att han hade följt #iställetföralmedalen under veckan och att han tyckte om vårt program, vilket så klart var väldigt roligt att höra. Se inslaget här!

Du ser alla våra inspelningar från onsdagens sessioner om Mobilitet och Hållbara material här
Du hittar vårt fotoalbum med bilder från dagen här.

Några av de saker vi tog med oss från dagen är: 

Mobilitet
• När man frågar cyklister i Europa, visar det sig att rädslan för att skada sig håller borta allt för många från att använda cykeln.(Städerna behöver förändras! Så gör vi rum för människor, cyklister och liv! Se här.)
• Bostadsrättsföreningen är en väldig kraft för att komma vidare med hållbarhetsarbetet och det är lönsamt att vara klimatsmart. Certifiering kan absolut vara ett verktyg för att snabbare gå mot hållbara stadsdelar.
(Hur skapar vi den hållbara stadsdelen? Se här.)
• Halland måste med i Greater Copenhagen.
(Samarbete över gränserna – varför behövs det? Se här.)
• Om 30 år är det 50 000 skåningar som arbetar i Köpenhamn.
(Lansering av Metroklubben – Se här.)
Köpenhamnsmetron är absolut nödvändig för att vi ska få en regional arbetsmarknad
(Öresundsbron 20 år – vad krävs nu? Se här.)

Hållbara material
• En femtedel av det som läggs på återvinningsstationerna har ett ekonomiskt värde. Vi behöver få in ett annat konsumtionsbeteende. (Slit och släng eller återbruk? Se här.)
• Myndigheters oberoende och kompetens är avgörande för att säkerställa en hållbar produktion av vår viktigaste förnyelsebara råvara – skogen. Skogsnäringen vill återupprätta respekten för förvaltningslagen och de demokratiskt fattade besluten, Samtidigt vill man belysa problematiken med att myndigheter utvecklar mål och policies vid sidan av politiken.
(Hur säkerställer vi kompetens och oberoende hos våra myndigheter? Se här.)

#iställetföralmedalen – hållbarhet och stadsutveckling

Idag var våra teman klimat/hållbarhet och stadsutveckling. Och vilken start vi fick! Ännu fler tittare än igår – nu är vi uppe i runt 2 800 i den totala publiken och då gäller det ju bara livetittande. Alla våra programpunkter går att se i efterhand, så titta och sprid gärna till andra som är intresserade.
Dagens gäst i Framtidssoffan var Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.


Imorgon fyller Öresundsbron 20 år. Bron har inneburit fantastiskt mycket för regionen. Pendlingen mellan Sverige och Danmark har ökat 6 000 procent och Nordens största arbetsmarknadsregion har potential att växa ännu mer.
Med infrastruktursatsningar på danska sidan kommer vi snart bara ha tre timmar till Hamburg. Nu jobbar Malmö intensivt med att förverkliga ett nytt infrastrukturprojekt – en Öresundsmetro, där Malmös kollektivtrafik knyts samman med Köpenhamns.
I Framtidssoffan pratades det också om The Shift – ett globalt nätverk där Malmö som första svenska stad signat upp för att vara med och driva frågan om att bostaden är en mänsklig rättighet för alla (och senare under dagen visade Malmö Civic Lab hur projektet lyckats minimera tiden som hemlösa får vänta för att få en bostad).

Du ser alla våra inspelningar från tisdagens sessioner om klimat/hållbarhet och stadsutveckling här.
Du hittar vårt fotoalbum med bilder från dagen här.

Några av de saker vi tog med oss från dagen är:

Klimat/hållbarhet:
• Ljuset påverkar oss dygnet runt. Med rätt belysning kan stor skillnad göras i vården. Sjukhusen i Skåne vill vara framtidens arbetsplats och med hjälp av rätt belysning kan sjukhusen få piggare personal. (Rätt belysning dygnet runt – dygnsrytmbelysning – se här.)
• De moderna kontoret kommer bli mindre, kvadratmeter-behoven per person minskar, samtidigt som flexibiliteten för medarbetarna kommer öka. Unga vill inte bli som sina föräldrar. De kommer absolut inte att vilja vara stressade på samma sätt. (Framtidens Hållbara arbetsplats – se här.)
• 1/3 av maten som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det komma på tredje plats efter Kina och USA i utsläpp. (Matsvinnet och förpackningarnas påverkan på klimatet – se här.)
• Mat är ett överlägset sätt att skapa berättelser om en plats innan den är byggd. (Brunnshög Street Science Food Market – se här.)
• LFM30 är Sveriges första lokala färdplan där bygg- och anläggningsarbetarna gått samman och tar ansvar för de 25% av klimatbelastningen som branschen står för. Över 100 företag jobbar mot att bli en klimatneutral sektor i Malmö med noll CO2 utsläpp 2030. (Sveriges första lokala färdplan LFM30 – ett av de häftigaste klimatinitiativ som finns! Se här.)


Stadsbyggnad:
• Det behövs mer flexibla bygglov och planprocesser för att byggbranschen ska kunna jobba mer med återbruksmaterial. Idag när man ritar ett hus vet man inte vilka material som finns tillgängliga tre år senare.
(Framtidens samhällsutveckling – nya roller och nytt ansvar? – se här.)
• En intressant tanke som kom upp var hur man kan använda platser och forma dem till en demokratisk plats för medborgare genom att skapa samverkansplattformer med inspiration från föreningslivet och medlemsskap. Det danska projektet ”Superkilen” frågade invånarna vad de saknar från sina hemländer – och adderade sedan dessa saker till staden. (Plats som smörjmedel för inkludering och framtidstro – se här.)
• För att Science Village, ESS, MaxIV ska lyckas krävs ledarskap, samverkan, commitment, kunskapsspridning och en gemensam story. Behovet av en mediatorfunktion är stort, i synnerhet mellan stora bolag och mellan stora bolag och forskning. (The Loop – huset som löser globala utmaningar? – se här.)
• En byggnad är inte bara material och ett ”hus”. Vad gör en byggnad med vår vardag? Kan vi genom en plats eller ett hus göra folk friskare? Ett exempel är Malmös Mobilia som samarbetar med Malmö universitetssjukhus och skapar en blodtrycksstation för att enklare kunna genomföra en större mängd blodtrycksmätningar och tidigare kunna förhindra sjukdomar. (Den friska stadsdelen – hur kan stadsbyggnad bidra till en mer hälsosam befolkning? – se här.)
• Idrotten skulle kunna främja rörelse även utanför anläggningarna. (Hur skapar vi mer rörelse i staden? – se här.)

#iställetföralmedalen: Jobb och hälsa!

Vilken första dag!
Vi startade #iställetföralmedalen eftersom vi inte ville att samhällsdebatten skulle tystna under ett år när den behövs som mest. Gensvaret blev enormt – och nu är vi igång med en hel veckas direktsänd samhällsdebatt, med två spår varje dag, mer än 50 programpunkter och över 200 medverkande. Se vårt fotoalbum på Facebook!

Vi inledde dagen med vår Framtidssoffa, där Anna Braun varje dag möter ledande politiker från olika orter i Sverige. Först ut var Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda, som berättade om stadens framtidsvisioner och utmaningar.
Haparanda och Torneå (Finland) har i praktiken vuxit samman, så att de kan ses som en ort med cirka 22 000 invånare.
De stängda gränserna som en följd av coronakrisen har självklart inneburit en enorm påfrestning.


– Folk här har familj och släkt på båda sidor av gränsen. Eller så har man djur på andra sidan gränsen. Eller så har man fastigheter på andra sidan gränsen. Det här har varit enormt påfrestande för befolkningen.
– 10 procent av kommunens anställda bor i Torneå men jobbar alltså i Haparanda. Här har vi fått jobba väldigt hårt för att de ska kunna komma till sina arbeten. Så detta har inneburit väldigt stora inskränkningar för oss – långt mer än att bara hålla fysisk distans och tvätta händerna.
Se samtalet med Sven Tornberg här.

SVT Skåne var på plats idag och gjorde en intervju med Yasemin Arhan Modéer, som kan ses här.

En hel del har precis som SVT ställt frågan om hur mänga som tittar. Som ett sätt att mäta resultat.
Vi menar att det är lite feltänkt. Resultatet av en samhällsdiskussion är tankar och kunskap och det som spelar någon roll är vad dessa används till, det vill säga själva utkomsten.
Vi är hur som helst supernöjda med våra siffror från första dagen, någonstans runt 50 personer i snitt har sett sändningarna – en siffra som dessutom snabbt ökar i takt med att folk nu tittar på inslagen i efterhand.
Under ”vanliga” Almedalen är det ganska vanligt att seminarier samlar 20-30 personer. Men då är det bara de personer som lyckats ta sig till Gotland (och haft råd att göra det). Vi hoppas naturligtvis att alla samhällsdebatter från och med nu blir livesända och möjliga för så många fler att ta del av. Både medan de pågår och efteråt. Tillsammans kan vi se till att bredda debatten, släppa in fler i den, göra den mer demokratisk och nå så mycket längre. 

Under måndagen hade vi två innehållsspår: jobb och hälsa, med massor av spännande och intressanta diskussioner. Du kan se alla i efterhand här.

Bild: Maria Gomez och Paul Franks, Lunds universitet (When citizens engage in public health research)

Några av de saker vi tar med oss från dagen är: 

• Prognosen är att vi under 2020 kommer hamna på 15% arbetslöshet för unga mellan 18-24. I Malmö är siffran just nu 16%. (Ungas väg in på arbetsmarknaden – se här.)
• Det finns goda exempel på kompetensväxling i coronatider. Hör om tryckeriet som svängde om, anställde 180 personer och nu tillverkar visirer till sjukvården. (Kompetensväxling i coronatider – se här.)
• 5 295 personer har varslats i Skåne sedan januari. Vi måste snabbt få till utbildning, samarbeten och fler företag som ställer om. (Hur ska vi klara av kompetensförsörjningen efter coronakrisen? – se här.)
• 25 procent av företagen misslyckas med sina rekryteringar. (Hur skapar vi förutsättningar för långsiktiga relationer mellan skola och arbetsliv? – se här.)
• Utrikesfödda kvinnor är oftare egenföretagare än inrikesfödda. Bland de åtgärder som behövs för att främja deras företagande märks långsiktiga stödinsatser under hela företagsprocessen, fler professionella och personliga nätverk, strukturerade mentorskapsprogram och fler förebilder, samt tillgång till kapital och finansiering. Och att underlätta regelverket för företagare i allmänhet. 30% av alla som startar företag gör det för att de inte kommer in på arbetsmarknaden. (Framtiden chefer – Göran 57 eller Fatime 23? – se här.)
• Den här våren har visat att vi kan göra saker som vi tidigare inte trodde var möjliga. Till exempel att skaka fram nya lagar under en helg. Vi kan om vi vill! Vad innebär det för framtiden? (Oheliga allianser – så löser vi samhällsutmaningar – se här.)
• Vaccinationen mot corona kommer dröja. Det kommer att ta lång tid innan samhället är tillbaka i det läge vi en gång var. (Corona på riktigt – länk kommer imorgon, tisdag.)
• Bolag lägger konkurrensen åt sidan och går samman för att bidra till att lösa coronakrisen. (Vad händer i svensk virusforskning – se här.)
• Coronaappen från Lunds universitet visar utvecklingen och virusspridningen innan den når fram till sjukhusen och myndigheterna. (When citizens engage in public health research – se här.)

Välkomna imorgon tisdag! Vi startar sändningarna klockan 08.15. Våra ämnen är då klimat och hållbarhet, samt stadsutveckling!
Du ser allt live på vår sajt!

Altitude Academy

Hösten 2020 tog vi in 6 personer till Altitude Academy i Malmö.
Altitude Academy är en unik och helt kostnadsfri ledarskapsutbildning för dig under 30 som vill förändra världen till det bättre.
Vi använder vårt nätverk med exklusiva gästföreläsare och delar med oss av alla kompetenser som behövs för att du ska kunna växa.

Altitude Academy riktar sig specifikt till dig som på något sätt vill arbeta med:
– demokratifrågor
– hållbarhetsfrågor
– integrations/mångfaldsfrågor

Altitude Academy är en ledarskapsutbildning. Den är till just för dig som vill uppnå en förändring inom dessa tre områden. Du som söker är antagligen i början av din karriär och vill få kraft, mod och verktyg att kunna nå verkliga resultat. 

Altitude Academy träffas en gång i månaden under ett års tid. Inför varje träff finns en uppgift som man gör enskilt och som gruppen sedan diskuterar tillsammans vid ett eget tillfälle mellan undervisningsträffarna.
Vi hjälper er att skapa nätverk och delar med oss av våra kompetenser, kunskaper, insikter och kontakter. 


Altitude Academy, kull II, med Toca Boca-grundaren
Björn Jeffery som föreläsare på länk från San Fransisco. 


Läs vad några i kull II säger om Altitude Academy här nedan: 

”Academy är en bred ledarskapsutbildning där du får lära dig av experter inom olika områden, samtidigt som du träffar och lär känna andra unga som funderar kring liknande frågor som du. Academy har fått mig att reflektera mer över varför samhället idag ser ut som det gör, och gett mig kunskaper som kommer hjälpa mig att leda både mig själv och andra.”
– Tomas Andersson

”Det är fantastiskt att få träffa så många engagerade unga människor. Ett tryggt rum där man agerar bollplank för varandra och tillsammans ”löser” framtidens gåtor.”
– Nicolé Lina Lindstrand

”Altitude academy har gett mig svar på frågor jag inte ens visste att jag hade. Kunskapen har varit berikande både i yrkeslivet, men även på ett personligt plan. Kursen är en spännande process och det är tacksamt att få gå igenom den ihop med andra kunniga och intressanta unga människor!”
– Marielle Sterner

”Altitude Academy har gett mig möjlighet att träffa andra unga engagerade som vill förändra världen. Det har även gett mig ett nätverk och inspiration att jobba vidare med hållbarhetsfrågor. Inspirerande föreläsare som delat med sig av sitt liv och sin resa har gett mig motivation att fortsätta driva förändring.”
– Emily Hansson

Läs mer om Altitude Academy här!

Välkommen att söka nästa år!

Embassy of Sharing + Altitude

Nu inleder vi på Altitude Meetings ett samarbete med Midroc och tar rollen som driftsorganisation för Embassy of Sharing.
Det betyder att vi får vara med och utveckla ett helt nytt kvarter i Hyllie!

Embassy of Sharing är sju byggnader med olika identiteter, innehåll och koncept.
Grunden i visionen är social hållbarhet, en av våra hjärtefrågor.
Embassy of Sharing blir innovation, delningsekonomi och hållbarhet på riktigt – med målet att bidra till att lösa Malmös sociala utmaningar.

Nu börjar vi arbetet med att bygga ett community och inleder samarbeten med en rad aktörer från näringsliv samt kultur- och forskningsvärlden.

Bland idéerna vi har finns allt ifrån införandet av lokal valuta till skapande av smarta testbädder för idéer, genom att kombinera näringslivsacceleratorer med forskningshubbar – och tankar om hur fysiska ytor och tjänster kan delas på helt nya sätt för att skapa liv, rörelse och oväntade möten.

Malmö går redan i täten för att förverkliga nya typer av affärsmodeller kring socialt entreprenörsskap.
Nu kommer vi att kunna testa delningsekonomi på riktigt, på en plats som är den viktigaste knutpunkten mellan Sverige och Danmark!

Hör av dig om du har tankar, idéer eller vill veta mer!
(PS/ Vi fortsätter naturligtvis att utveckla STUDIO Meetingpoint i Malmö, Stadshallen och The Loop i Lund – och alla våra andra projekt.)

Läs mer här!

5 dagars webbsändningar under Almedalsveckan

Almedalen ställs in på grund av coronakrisen.
Men det innebär inte att de viktiga samtalen måste tystna.
 
Vi bygger just nu vår andra digitala studio för webbsändningar.
Under Almedalsveckan öppnar vi upp hela STUDIO Meetingpoint, inklusive vår poddstudio, för fem dagars direktsända diskussioner, debatter och paneler. Läs mer i vår pdf!
 
Vi tror starkt på det öppna samtalet som en förutsättning för ett levande och demokratiskt samhälle. Och vi tror att det är viktigare än någonsin att vi ställer om snarare än ställer in.
Vi har fortfarande öppna platser i vårt program, och alla möjligheter att hjälpa er att få spridning för era ämnen och
diskussioner.
 
Det finns en outnyttjad kraft i öppna webbsändningar.

Vi tycker att vi nu bör ta chansen att sänka trösklarna, bredda samtalet och se till att ännu fler blir delaktiga i det.

Välkomna till STUDIO Meetingpoint under Almedalsveckan. Det blir fem dagars omtag och nytänkande för det som skulle ha tagit plats i Visby. Och er röst gör fortfarande skillnad.

Vi hjälper er hela vägen.
Kontakta oss för mer information: yasemin@altitudemeetings.se eller 070-992 80 48

Webbkonferensaktuten!

Ska du hålla en webbföreläsning eller en presentation under ett digitalt möte?
Just nu måste många svänga om väldigt snabbt – och anpassa sig till en ny situation.

Men hur ser man till att säkra en viktig presentation när den ska hållas framför en kamera under en webbsändning?

Vi är proffs på talarcoaching och erbjuder nu även snabb hjälp för dig som ska hålla en viktig presentation.
Du övar den med oss via din webbkamera eller dator – och får den hjälp och professionell coaching du behöver för att känna dig trygg, säker och kunna leverera. 

Vi är experter på innehåll, manus och presentationsteknik och har den extra förmånen att en av våra talarcoacher har lett ett av SVT:s populäraste program. Så vi har tipsen som gör att du snabbt blir väldigt bra på att prata framför en kamera.

Hör av dig till oss, så berättar vi mer!
Maila anna@altitudemeetings.se.

Våra kostnadsfria webbföreläsningar

Coronakrisen ställer oss alla inför oerhörda utmaningar.
Vi är övertygade om att vi kan klara av dem – om vi gör det tillsammans.

En väg framåt är att gemensamt satsa på samarbete, kunskapsspridning och att hjälpa varandra. Vad gäller stort och smått.
För många är jobbsituationen just nu mer eller mindre kaotisk. Fysiska möten blir digitala. Här är många osäkra och behöver stöd. Att arbeta hemifrån ställer dessutom nya krav, både på den enskilde medarbetaren och på ledningen.

I förra veckan skickade vi därför ut två whitepapers, med tips om hur man lyckas med webbkonferenser.
Nu går vi vidare med en serie kostnadsfria webbföreläsningar.
Våra fyra första handlar om att försöka bidra till att underlätta arbetssituationen för er som jobbar hemifrån.

Läs mer och anmäl er här – välkomna!

Så skapar du lyckade digitala möten!

Vad ska man tänka på när man arrangerar en webbkonferens eller ett webbmöte?
I vårt nya whitepaper ger vi tio tips! Ladda ner det här och hör av dig om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig att skapa digitala möten som når längre!

 

Vi erbjuder webb-konferenser!

Som en direkt effekt av Corona-utbrottet har många av våra kunder just nu problem med sina möten. Hur ska man göra med talare som inte kan, vill eller får resa? Eller en publik som har samma dilemma?

Mötet mellan människor är viktigare än någonsin. Vi ska inte sluta prata med varandra eller lära oss av varandra.
Med start i denna vecka erbjuder vi på Altitude Meetings därför nu videokonferenser.

Behöver du en internetlösning för ditt möte – kontakta oss!
Vi erbjuder:

• Webbinarier – webbkonferenser med upp till 100 internetdeltagare. Här ser publiken endast talarna och eventuella bildpresentationer. De kan interagera via röst, chat och enkäter, men det är värden som styr allt. Som värd är du hos oss i våra rum och använder vår teknik. Inga förkunskaper krävs.

• Webbmöten – med upp till 100 internetdeltagare. Här ser samtliga deltagare varandra och alla som vill kan prata.

Vi tycker att internetmöten är fantastiska. Men det är ännu viktigare än vid fysiska möten att innehåll, format och förarbete är på plats. Vi vet hur man gör och hjälper dig gärna hela vägen. Och precis som vid fysiska möten kan vi hjälpa dig med anmälning och registrering.

Extra smart är att webbinarierna dessutom kan kombineras med fysiska möten på STUDIO Meetingpoint. Vi kan alltså lösa en situation där en del av publiken eller några av talarna inte kan delta fysiskt.
Vi finns tillgängliga för alla frågor – hör av dig så hjälper vi dig!

Glada gaseller!

På Gasellgalan i Malmö firade vi lite extra!
Altitude Meetings har kommit med på Dagens Industris lista med de 152 skånska bolag som i år kvalificerat sig som Gasellföretag! Vi är superstolta och glada över att vara på plats 51.
Läs mer om Gasell-listan här!

Whitepaper: ta kontroll över dina inboxar!

Vi på Altitude Meetings arbetar med många olika projekt samtidigt. Ofta är projekten komplexa och innehåller många olika arbetsuppgifter med många olika deadlines och många personer inblandade – både internt och externt.
För några år sedan började vi leta efter bättre sätt att arbeta. Vi ville undvika att bli stressade och samtidigt få mer saker gjorda.
Vi pratade med folk, letade efter inspiration och erfarenheter vi kunde använda oss av, läste böcker, hittade metoder – och bröt ner allt till lättfattlig kunskap gick att använda.
Och utifrån detta skapade vi Workhack – våra tips hur man snabbt kan börja att arbeta på ett sätt som innebär att man stressar mindre och mår bättre.

Workhack finns att boka som inspirationsföreläsning med Anders Mildner och Anders Thoresson (mellan 30 minuter och upp till en halvdag), som vi skräddarsyr utifrån en organisations eller ett bolags behov.

Vi pratar om hur man hanterar inboxar, hur och varför stress uppkommer, ger tips på metoder för att få struktur på arbetsdagar och delar med oss av vår kunskap kring arbetssätt som faktiskt fungerar.
Allt enkelt, handgripligt och lätt att använda redan nästa dag för dig och ditt team.
Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

I vårt nya whitepaper tar vi upp några av våra inledande tips för att få mer ordning på arbetstimmarna.
Man kan sträva efter att bli mer strukturerad på jobbet utifrån en ambition att på så sätt också få mer gjort. Men vår utgångspunkt är i stället att struktur och ordning och reda ger en ökad känsla av kontroll och därmed också en minskad stress.
Ofta kan det säkert också resultera i att mer blir gjort, kanske till och med snabbare.
Men effektivitet och produktivitet är en tänkbar positiv bieffekt av de här tipsen – viktigast till en början är att må lite bättre.

Ladda ner vårt whitepaper här!

Heldagsutbildning i hur du bli en bättre talare!

Vill du känna dig mer bekväm med att prata inför andra människor? Verkligen nå dina mål och lyckas med dina föredrag, dina pitchar eller presentationer på jobbet?

Nu har du möjlighet att gå en lärorik heldagsutbildning med Altitudes talarcoacher Anna Braun och Anders Mildner.
Du har möjlighet att delta i utbildningen antingen den 19 november 2019 eller 6 februari 2020.

Tid: 19 november 09.00-15.00 och 6 februari 09.00-15.00
Plats: STUDIO Meetingpoint, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö
Pris: 3.900 kronor, exklusive moms.

Alla deltagare får Altitudes talarhandbok Become a Better Speaker – Tips And Tricks From True Professionals.

Anmäl dig här:
19 november 2019: fullsatt!
6 februari 2020: https://www.trippus.net/Kurs6feb

PS/ Kolla in våra filmer på Youtube och vårt Facebook-event!

Program:
• Vad är egentligen en bra presentation?
Här skaffar vi oss ett gemensamt språk kring föreläsningar. Vår startworkshop mynnar ut i en unik checklista som kan användas vid varje kommande föreläsning eller presentation som du håller, stor som liten.

• Så blir du en bättre talare!
Hemligheten bakom vår framgångsrika talarcoaching. Du får tillgång till all vår data och fakta från våra undersökningar om hur en publik reagerar. Du får veta vilka vanligaste talarmisstagen är, hur man arbetar strukturerat med manus, hur man övar och vad man bör tänka på när man framför en presentation.

• Röstträning/Kroppsspråk
Enkla övningar hur du använder din röst på bäst sätt. Och smarta tips om vad du egentligen ska göra med kroppen!

• Om nervositet
Praktiska tips för hur du kan hantera dina fjärilar i magen.

• Manusövning/framförandeövning
Här får du du träna på att skriva en kort inledning, med de bästa tipsen från tränade manusskribenter.
Sedan faller alla bitarna från dagen på plats när vi övar din inledning och du får professionella tips direkt av talarcoacherna. Alla deltagare får dessutom ett exemplar av vår populära talarhandbok.

Varmt välkomna!

The Bridge Interview #8: Tom Erixon


Dagens Industri och Aktuell hållbarhet rankade förra året hur börsbolag arbetar med de 17 målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Lundabaserade Alfa Laval fick toppbetyg. När The Bridge Interview arrangerades för åttonde gången satt Alfa Lavals koncernchef Tom Erixon på scen. Samtal kretsade kring vad hållbarhet innebär i skarpt läge för den som sitter i toppen på ett börsbolag med 40 miljarder i omsättning.

Ett 80-tal personer slog sig ner kring runda bord och fyllde Blackbox på STUDIO i Malmö. Samtalsledaren Thomas Frostberg inledde traditionsenligt med ett ”förband”, denna gång i form av Karin Ebbinghaus som leder Almi Invests GreenTech-fond. Fonden investerar i tillväxtbolag som har minskat CO2-avtryck inbyggt i sin affärsidé.
– Vi letar efter dagens startups som kan bli ett Alfa Laval, morgondagens stjärnor, sade Karin Ebbinghaus.
Fonden innehåller totalt drygt en halvmiljard, en summa som hon hoppas ska matchas av privat kapital och därmed i praktiken fördubblas.
– Cleantech-bolagen är i mångt och mycket hårdvarubolag och har ofta svårt att hitta kapital. Vi kan inte bara digitalisera bort klimathotet – det krävs produkter, maskiner och tillverkning också.

Efter att Tom Erixon satt sig tillrätta på scenen konstaterade Thomas Frostberg att Alfa Laval är ”bolaget alla känner till men som ingen egentligen vet vad de gör”.
– Kan du berätta vad Alfa Laval gör?
– Nej, svarade Tom Erixon snabbt och tillade:
– Om det är svårt att förstå Alfa Laval så är det för att vi jobbar med grundteknologier som man kan användas i nästan vilken industriell process som helst.
Närmare bestämt handlar det om separation – tekniken som bolaget en gång grundades kring i slutet av 1800-talet – samt värmeväxlare och pumpar.
På fabriken i Lund tillverkar man plattvärmeväxlare, vilket fick Thomas Frostberg att fråga:– Kan du förklara vad en plattvärmeväxlare är – så att folk begriper, menar jag?
Tom Erixon gav sig villigt in en kortare förklaring, men konstaterade också att tekniken i sig inte är ”rocket science”.
– Men att hela tiden göra den 5, 10 eller 15 procent bättre har en enorm påverkan på energieffektiviteten i ett system.
Tom Erixon påpekade att några av de största koldioxidutsläpparna i landet är oljeraffinaderier. Därför, menade han, är det viktigt också ur klimatsynpunkt att finnas i oljesektorn, där effekten av energibesparingen blir störst.
– Därför blir det problematiskt att positionera sig som cleantech i betydelsen ”vi jobbar bara med saker vi gillar”. Effekterna blir störst på problemområden. Stora applikationer inom raffinaderi-sektorn är viktiga för oss affärsmässigt, men de är framförallt viktiga klimatmässigt.
Enligt bolagets egna undersökningar bidrar Alfa Laval positivt till elva av FN:s 17 mål, bland annat genom utveckling av nya energilagringslösningar.
– Energilagring är nog den största enskilda frågan för vår utveckling, menade Tom Erixon
Energiproduktionen i förnybara energikällor är till sin natur ojämn och systemet måste balanseras med lagringsmöjligheter. Att lagra elektroner i batterier ”kostar” alldeles för mycket av jordens resurser i form av nickel och kobolt.
Svaret är därför termisk energilagring, menade Tom Erixon.
– Den lösning vi jobbar på går ut på att överföra elektroner till värme och tillbaka till elektroner igen, berättade han.
Men i det större perspektivet ser han många små steg att ta. Ett exempel är den nya separator som arbetar i vakuum och använder 40 procent mindre energi.
– Generellt finns det inte en lösning, det är hundratals små lösningar som ska bidra till att lösa klimatfrågan, påpekade Tom Erixon.


Thomas Frostberg ledde in samtalet på motsättningen mellan långsiktiga strategier för hållbarhet och den korta tidshorisonten till nästa kvartalsrapport.
– Jag har inte uppfattningen att kapitalet styr kortsiktigt. Däremot måste du redogöra för en plan som du tror på, du måste etablera en inriktning som du tror är rätt. Sedan är det min uppgift att sälja in den till kapitalmarknaden, svarade Tom Erixon.
Men hur går det med hållbarhetsarbetet när vi är på väg mot svagare ekonomisk konjunktur, frågade Thomas Frostberg.
– Det är klart att arbetet bromsas upp lite grann. Men kan du spara energi så kan du spara pengar, gör du inte den investeringen i år så gör du den nästa år. Det blir bara ett litet hack i kurvan, sade Tom Erixon.
Utmaningen nu menade han är att driva produktutveckling för en marknad som delvis inte finns. De möjliga tekniska alternativen för exempelvis framtidens vattenrening eller energilagring är många. Ett stort industribolag måste välja spår.
Svaret är en kultur med mer av ”trial and error” och mer samverkan med startup-världen, säger Tom Erixon.
– Det blir lite av en kulturkrock, men det är dagens realitet.
Lite mer av ”fail fast and fail forward” i Alfa Laval, föreslog Thomas Frostberg.
– Ja, det blir lite så, bekräftade Tom Erixon.

Vid det laget hade det blivit dags för frågor från publiken. ”Upplever du att vi ligger före eller efter andra länder när det gäler de här frågorna”, löd en av dem.
Det land vi lättast underskattar på det här området är USA där vi påverkas av den allmänna politiska bilden, blev svaret från Tom Erixon.
– Jag duckar frågan lite grann, men är det någonstans det finns innovationskraft på det här området är det i USA. Som vanligt, sade han.
Om vi vänder på frågan: Vad skulle hjälpa oss att bli mer innovativa och snabbfotade på hållbarhetsområdet, frågade Thomas Frostberg.
– I många frågor är vi alldeles för små för att göra något avtryck internationellt. Men i elektrifieringsfrågan där hade och har vi en fantastisk möjlighet att gå före, att elektrifiera vägar och bygga upp infrastrukturen och nå den fossilfria lösningen mycket snabbare än många andra länder. Det är den man ska kraftsamla kring om man ska prata policy.
En annan frågeställare undrade mot bakgrund av mål 17 i Agenda 2030 hur det i praktiken ska gå till att få fart på mer av samarbeten på hållbarhetsområdet.
– Jag tror inte att detta är något vi kan styra, svarade Tom Erixon, och fortsatte:
– Vi har ett kapitalistiskt system som i stora drag fungerar. Jag tror tyvärr att 2030-målen blir svåra för vårt industriella system att hantera, jag tror det kommer att ta lite längre tid. Industrins omvandling kan inte skyndas på så förtvivlat mycket.


”Varför vill man jobba på Alfa Laval om man är ingenjör och 25 år idag?” Morgonens sista frågeställare bad om Tom Erixons budskap till en ung och hållbarhetsmedveten akademiker.För att det inte finns något bättre ställe att följa och påverka förändringen från det gamla till det nya, blev svaret.
– Man är en del i hur energi- och vattenförsörjningsfrågorna ser ut. Man får engagera sig i nyckelfrågorna på ett sätt som är avgörande för hur Agenda 2030 kommer att bli. Vill man vara med på den resan, då ska man söka till Alfa Laval.

Text: Ola Nilsson
Foto: Jenny Leyman